Malé porce
Strávníci mají na nástěnce vyvěšeny normy a podle nich se vaří. Můžeme upravit váhu u příloh, u masa se musíme držet stanovených vah. Pro 1. stupeň je váha masa v syrovém stavu 6 dkg a v hotovém 3,8 dkg, u druhého stupně je to 7 dkg a v hotovém 4,4 dkg a u dospělých a deváťáků je 8 dkg a v hotovém 5 dkg, jsou to opravdu malé porce. Kuchařka každé maso váží, aby váhu dodržela.
Polévky se vaří se z čerstvých surovin. Žáci ovšem polévku ani nechutnají a vracejí. Solničky nejsou problém, zakoupím na každý stůl, i když si myslím, že není vhodné zvyšovat u dětí podíl soli v jídle.
Přesmažené řízky
V tom musím souhlasit. Problém se vyskytl od té doby, co máme novou smažící vanu. Vyšší teplota způsobuje přesmažení řízků. Pokusíme se to vyřešit a zkusíme řízky dělat na kamnech.
Co se týká jídelníčků, děti si vybraly jídla, která se dělají docela často. Samozřejmě smažený sýr, bramboráky apod. nemůžeme dávat, protože nás limituje ukládání pokrmů do várnic a převoz do školy.
Děkujeme za inspirace pro další práci.
Zdeňka Veselá, ředitelka mateřské školy