V roce 1999 byla v Hruškách založena tradice pořádání štafetového běhu žáků prvního stupně základních škol mikroregionu, později Regionu Podluží. Jeho pořadateli jsou Základní škola Hrušky, Region Podluží a obec Hrušky.

Závod nese jméno Bohumíra „Boba“ Zháňala, který se narodil v roce 1931 v Moravském Žižkově. V Hruškách vyrůstal a absolvoval zde školní docházku. Později se začal věnovat atletice a v běhu na 3000 metrů překážek se stal českým rekordmanem a reprezentantem. Mimo jiné se zúčastnil olympijských her 1960 v Římě a dvakrát mistrovství Evropy. Nyní působí jako atletický funkcionář a trenér ve Zlíně. Každoročně se tohoto závodu jako čestný host účastní.

Kromě svého patrona byl tento 15. ročník obohacen návštěvou Báry Špotákové (nar. 30. června 1981 Jablonec nad Nisou, Československo- česká atletka, závodící v hodu oštěpem, dvojnásobná olympijská vítězka z LOH 2008 v Pekingu a LOH 2012) a Vítězslava Veselého (nar. 27. 2. 1983 Hodonín, Československo – český atlet, reprezentant v hodu oštěpem a mistr Evropy ve stejné disciplíně z roku 2012. Jeho trenérem je světový rekordman a trojnásobný olympijský vítěz v oštěpu Jan Železný.

Trasa závodu je vyčleněna na ulici Hlavní, přičemž start i cíl je před budovou základní školy. Každý z ročníků odběhne jeden okruh v délce 864 metrů, který je rozdělen do pěti úseků, takže na jeden úsek připadá 173 metrů. Běží se takový počet kol, který odpovídá počtu ročníků, dříve tedy pět, nyní čtyři kola. Startují žáci nejnižšího, tedy 2. ročníku, předávají štafetu vyššímu ročníku, takže finiš vždy zajišťují páťáci. Závod to bývá velmi dramatický, záleží na každém členu štafety, jak se mu podaří splnit svůj úkol a pomoci tak k co nejlepšímu výsledku celého družstva. Úsilí a snaha o vítězství malých závodníků, která se dá vyčíst z jejich výrazu, je nepopsatelná. Úžasnou a neopakovatelnou atmosféru závodu dotváří diváci přihlížející a povzbuzující po celé délce trasy.

Letos startovalo deset štafet – škol. Naši malí reprezentanti se ve velké konkurenci neztratili, nebáli se a bojovali. Pod vedením p. uč. Mácsaie na tento závod poctivě trénovali a to se projevilo na krásném úspěchu – získali 3. místo, bronzové medaile. Za pomoc při samotném závodě patří dále veliké poděkování i učitelkám J. Bistré, P. Úlehlové, R. Rebendové a K. Bartošíkové.

Celkově startovalo 10 škol. Porazili jsme mimo jiné například Lanžhot, Prušánky, Tvrdonice, Kostice, Mikulčice a další.

GRATULUJEME !

Mácsai Zdeno

knizka ŽÁKOVSKÁ KNÍŽKA